Autor: Fórum zdravé výživy, STOB CZ s.r.o.
Pečivo je běžnou součástí našeho stravování a ačkoliv je často trendem pečivo z jídelníčku zcela vylučovat, pro zdravé jedince je to nejen zbytečné, ale mnohdy i na škodu. Pečivo je zdrojem potřebných polysacharidů, v některých případech může být také zdrojem důležitých vitamínů, minerálních látek a především zdraví prospěšné vlákniny. Je ale nutné si mezi jednoltivými druhy pečiva vybírat a volit ty správné výrobky, ideálně s nižším obsahem tuku, cukru a soli a naopak s vyšším zastoupením vlákniny.
Vhodnější je žitné a celozrnné
Přednostně bychom měli vybírat chleby a pečivo celozrnné nebo s podílem žitné mouky, která je nutričně cennější nežli mouka pšeničná. Výživově hodnotnější jsou většinou i chleby a pečivo vícezrnné a speciální, není to však vždy pravidlem a je potřeba si tato označení neplést s pojmem celozrnné (více v tabulce níže).
Pozor na tuk a cukr v jemném a trvanlivém pečivu
Mezi pečivo se řadí i tzv. jemné pečivo a trvanlivé pečivo. Tyto výrobky mají většinou vysoký obsah přidaného cukru a tuku a neměly by proto být pravidelnou součástí jídelníčku. U jemného pečiva se jedná především o výrobky z listového těsta a výrobky s náplněmi, u trvanlivého pečiva o plněné sušenky a oplatky. Tyto výrobky obsahují obvykle cca 30 % tuku (u jemného pečiva někdy i více). Většinou se jedná o tuk, který má z výživového hlediska nevhodné složení (vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ojediněle se objevují i trans mastné kyseliny).
U balených výrobků je vhodné sledovat tabulku nutričních hodnot a vybírat si výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a nasycených mastných kyselin. Trans mastné kyseliny se na obale již neznačí, ale jejich obsah signalizuje přítomnost částečně ztuženého tuku v surovinovém složení.
Pečivo se může významně podílet na příjmu soli
Některé pekařské výrobky jsou i významným zdrojem soli (hlavně vzhledem k vyššímu konzumovanému množství). Obsah soli je na balených výrobcích také uveden, a tak můžeme dát přednost výrobkům s jejím nižším obsahem. Rozhodně bychom neměli konzumovat výrobky sypané krystalickou solí, ty mohou obsahovat až 4 g soli na 100 g.
Jak poznat to správné pečivo?
Výběr pekárenských výrobků není vždy jednoduchý. Poměrně dobře je možné orientovat se ve výrobcích balených. Výrobce musí na obalu vždy uvést surovinové složení, které je uvedeno v sestupném pořadí (na prvním místě je vždy surovina, které výrobek obsahuje nejvíce) a ve výčtu musí být všechny suroviny, které výrobek obsahuje. Na balených výrobcích najdeme tabulku nutričních hodnot, která nám může výběr také usnadnit. Na obale musí být uvedena skupina, do které legislativně výrobek spadá - pokud tedy chcete koupit celozrnné pečivo, hledejte toto slovo na obale.
U nebalených pekařských výrobků je výběr složitější, informace o složení by měly být uvedené v blízkosti výrobku a nebo by je nám měl poskytnout prodávající personál. Celozrnné pečivo bychom tak měli dle informací rozeznat.
Nenechte se ale zmást jen vzhledem pečiva, tmavé pečivo rozhodně nemusí znamenat celozrnné, neboť se často přibarvuje (karamelem, častěji ale praženými obilovinami). Tou správnou barvou celozrnného pečiva je spíše mírně tmavší, šedobéžová až lehce nahnědlá, většinou ne ta výrazně tmavá. Ani přítomnost semínek či zrníček neznačí celozrnnost (může se jednat o výrobek z bílé mouky, do kterého jsou semínka a zrníčka přidána).
Nebojte se domácího pečení
Pokud jste v kuchyni alespoň trošku zdatní, nebojte se upéct si pečivo doma. Můžete si ho udělat podle vlastní chuti a vždy víte, jaké suroviny použijete.
Inspirovat se můžete i v našem e-booku Svačím zdravě se STOBem, kde najdete recept na celozrnný chléb, cuketový chlebíček a jako bonus i podrobný návod, jak si doma upéct kváskový chléb.
Domácí pečení má určitě plno výhod, ale pokud se vám do něj nechce, určitě nezoufejte. I v obchodě už se dá sehnat kvalitní a chuťově výborné pečivo, jen je třeba trochu více hledat...
Základní pojmy ze světa pečiva
Celozrnný chléb, celozrnné pečivo |
Obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částí z obilky. |
Vícezrnný chléb, vícezrnné pečivo |
Obsahuje kromě pšenice a žita ještě další podíly jiných obilovin, případně luštěnin a olejnin, které tvoří nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků. |
Speciální chléb, speciální pečivo |
Obsahuje kromě mlýnských výrobků z pšenice a žita ještě další složky (obiloviny, luštěniny, olejniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory) v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků. |
Chléb pšeničný |
Obsahuje nejméně 90% podíl pšeničných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk. |
Chléb žitný |
Obsahuje nejméně 90% podíl žitných mouk z celkové hmotnosti použitých mouk. |
Chléb žitnopšeničný |
Obsahuje nejméně 50 % podíl žitných mouk a podíl pšeničných mouk musí být minimálně 10%. |
Chléb pšeničnožitný |
Obsahuje podíl pšeničných mouk nejméně 50 % a žitných mouk minimálně 10 % z celkové hmotnosti mouk |
Chléb Graham |
Má mít nejméně 20 % pšeničné mouky světlé a 80 % žitné mouky celozrnné. |
Staročeský chléb, tradiční chléb |
Je kypřený vitálním žitným kvasem, obsahuje 70 % výše vymleté žitné mouky. |
Selský chléb |
Charakteristické jsou pro něj velké nepravidelné póry, je tvarovaný do kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, obsahuje nejméně 60 % žitné mouky. |
Čerstvý chléb |
Nebalený chléb, který je nabízen k prodeji nejdéle do 24 hodin po upečení (či obdobné tepelné úpravě) a jehož příprava nebyla přerušena zmrazením ani jinou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti. |
Trvanlivý chléb |
Chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní. |
Pufované výrobky |
Pufování je postup, při kterém se navlhčená, nabobtnalá zrna vystaví teplotě 300 ºC. Při odpaření vlhkosti se výrazně zvětší jejich objem a poté se výrobky tvarují. Nejčastěji se vyrábějí z rýže, ale i z dalších obilovin, které mohou mít na rozdíl od rýžových výhodnější glykemický index. |
Extrudované výrobky |
Extruze je postup, při kterém se suroviny zahřívají za vysokého tlaku, a následně se tlak sníží. Výrobky mají porézní strukturu |
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Já jsem si oblíbila Penam Fitden celozrnný chléb - malý balíček, asi s nějakou trvanlivou úpravou, protože mi na rozdíl od jiných podobných ani po týdnu nezplesniví.